KÖLNER MINIATUM Clear 50 ml

KÖLNER
10603515
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer

Voor vergulden op papier, leder, kunststof en alle flexibele ondergronden.

Na aanbrengen laten drogen en vergulden ( bladgoud of bladmetaal ) binnen de 24 uur.

Beschikbare kleuren : helder of geel

Verpakking : 50 ml

Miniatum is een product dat ontwikkeld is om zonder polijsten hoogglansverguldingen te kunnen maken op flexibele ondergronden als leder, papier, perkament etc. Het product zal vooral gewaardeerd worden door diegenen die zich bezig houden met kalligrafie en het decoreren van boekomslagen. Het product is zeer elastisch en kan zelfs worden verwerkt op bladzijde van boeken en geschriften die regelmatig worden gelezen zonder dat het goud zal breken of afbrokkelen.
 
Tesamen met Miniatum ink kunnen alle in de kalligrafie bekende verguldwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het verschil tussen deze twee producten is dat bij Miniatum de vergulding duidelijk met een bepaalde laagdikte op het werk ligt en bij gebruik van de Miniatium Ink er geen laagdikte wordt gekreërd.
 
Bij vergulden op papier adviseren wij in elk geval voor een goede kwaliteit papier te kiezen. Bij glad papier minstens 120 grams en bij papier met structuur minstens 200 grams kwaliteit toepassen.

Miniatum  werkwijze:

Ondergronden dienen droog, stof- en vetvrij te zijn. Het product wordt verwerkt bij kamertemperatuur. Bij langere arbeidstijd dient het gereedschap (penseel) tussen het werk door te worden schoongemaakt met water. Grote oppervlakken worden eerst met een met leidingwater verdunde (±5%) laag voorgestreken. De bedoeling is dat er een gladde laag ontstaat. Ontstaat deze niet in één laag; dan tot drie lagen aanbrengen. U kunt het best de speciale Kölner penselen van Toray haar gebruiken.
 
Meerdere lagen kunnen vrij snel (±30 min.) na elkaar worden aangebracht. Uiteindelijk laat men de lagen minimaal 5 uur drogen. Het oppervlak mag niet meer kleverig aanvoelen. Een goede methode is 's avonds de lagen aanbrengen en de volgende ochtend het bladmetaal plakken. Alleen indien er een zeer dunne laag is aangebracht wordt er eerder geplakt men houdt dan een droogtijd aan van ongeveer 2 uur.
 
Na de droogtijd heeft u ± 24 uur de tijd het bladgoud of zilver aan te brengen. U gebruikt bladgoud of zilver vast op vloei. Voor slagmetaal geldt dat u ongeveer 8 uur de tijd heeft. Het bladmetaal wordt op maat geknipt en met een Instacoll Tissue of zacht doekje behoorlijk krachtig op de ondergrond gedrukt en gewreven. Als u het transfer papier weghaalt en er zijn nog plaatsen niet verguld plak dan plaatselijk opnieuw, u heeft waarschijnlijk te weinig druk uitgeoefend. Als het bladmetaal is aangebracht wordt er nog licht met zacht doekje gepolijst, er zal een spiegelglans ontstaan.